Fruitmand Festival
Fruitmand Festival

Fruitmand Festival

Kun je appels met peren vergelijken? Eén vraag, twee antwoorden

1. Nee! Echt niet, want een appel is geen peer. Hou je van peren, dan laat je de appel liggen. En omgekeerd.
2.  Ja! Natuurlijk wel, want appels en peren passen prima samen in een fruitmand. Liefst ook met andere vruchten: bananen, sinaasappels, perziken, druiven en een ananas. (En dat je die glimmende appel soms lekkerder vindt dan die stoere banaan; ach, zo is nu eenmaal de natuur.)

Zet die vruchten samen op een podium; mooi aangelicht, en guitig toegelicht door een toegewijde fruit-o-loog. En zie: het recept voor een vrolijk Fruitmand Festival. Met klinkende soundbites, vitaminerijke wisecracks en zoetgevooisde fruithapjes.

De fruitmand als festival formule; dat is een metafoor, voor de duidelijkheid. Met als recent voorbeeld – metafoorbeeld (sorry, flauw) – het Utrechts Kleinkunst Festival, 9e editie (UKF-2017). Een voorselectie uit ruim 30 aanmeldingen leverde 9 stuks ‘fruit’ op voor de halve finales. Daaruit koos een jury 5 kandidaten voor de ‘Grande Fruitmand Finale’ op zaterdag 13 mei.

Dat werd een mooie avond. De fruit-lievende toeschouwers kregen een smakelijk en divers menu voorgeschoteld. Afwisselende optredens: appel, peer en veel meer. De enthousiaste response wees op een overall goede waardering (op de fruitschaal van Schiller).

De fruit-kundige jury had de lastige taak om een juryprijs toe te kennen aan een van de fruithapjes. Ook het publiek mocht één favoriete vrucht benoemen. De jury stelde dat de fruitmand als geheel een hoog niveau bood. Maar de keuze was desondanks wel duidelijk. Dus… tromgeroffel….

Ho, ho. Voor we overgaan tot de uitslag, eerst twee filosofisch getinte overwegingen, ter relativering:

1. Een winnaar bestaat altijd bij de gratie van andere deelnemers.
2. Waardering is altijd subjectief, kwestie van persoonlijke smaak, op basis van ervaring, gevoel, en
momentum.

Verder met het tromgeroffel….> >  de uitslag – waarbij de jurykeuze samenviel met de publiekskeuze ..: Sanne Schumacher. Een jonge deerne, met harp, en gevoelige snaren. Een gepast trotse, blije winnares: inderdaad: fris & fruitig.  Chapeau, collegiaal proficiat, oprecht!

Mooie finale,  mooie winnares, én zonder verliezers, want ook de andere finalisten keerden met een goed gevoel huiswaarts. Ineke de Jong zelfs met een persoonlijkheidsbeker.

Kortom, smaken, ook fruitsmaken verschillen. Gelukkig maar. Want zo blijft de fruitmand als festival formule in stand. Vandaag de appel, morgen de peer, overmorgen de ananas.
Zoals Bredero in de 17e eeuw al schreef: ‘Dames & Heren, appels en peren: ’t kan verkeeren…’

(Dit is – voor de duidelijkheid – een vrije interpretatie van zijn beroemde lijfspreuk.)

(c)

BartenofCornelis, 16 mei 2017.

ukf-2017-finalisten-tableau
Finalisten UKF 2017 (c) foto Schillertheater, Place Royale, Utrecht 2017
sanne-ukf
Winnares UKF 2017, Sanne , (c) foto Schillertheater, Utrecht