Bart enof Cornelis
Zo zijn de verhalen

Zo zijn de verhalen

WIL JE MET ME LOPEN?

Wil je met me lopen? Dat was in onze lagere schooltijd de vraag om een verkering mee aan te wakkeren. Verkering, lagere school, de basisschool van nu. We waren er zeker vroeg bij. Met het ontwakende bewustzijn dat er ook een ander geslacht rondliep op het schoolplein.

‘Bartho loopt met Elly! Bartho loopt met Elly!’ Klink het op een zeurderig plagerig toontje achter je rug. Het Facebook of Twitter van toen? De sociale controle over de relatie-status op school was alert. Moest ook, want de houdbaarheid van zo’n ‘wil je met me lopen’ relatie was beperkt.

Nog dezelfde dag kon de tekst al anders luiden: Bartho loopt met Betsy! Bartho loopt met Betsy! Ach ja. Elly. Betsy. Beide namen hebben een 100% overeenkomst met bestaande meisjes en situaties in de werkelijkheid van toen. Geen idee hoe het nu met hen is. En of ze nog zijn… We zijn wel ruim 50 jaar verder.

Dat lopen met elkaar, was toen een vrij letterlijke invulling van de liefdesrelatie. Je liep naast elkaar op het schoolplein, naar de gymles, en na twee dagen, naast elkaar naar huis. Als het echt langer dan een week aanhield, liep je ook in je vrije tijd met elkaar. Een beetje random, freestyle wandelen. Naar het park, naar het strand, naar het bos.
Op den duur zelfs hand in hand, toewerkend naar het ultieme fysieke hoogtepunt, als het al gebeurde, een vluchtig zoentje, de lippen stijf op elkaar, je ogen dicht, op goed geluk.
Met slapeloze, onrustige nachten tot gevolg. En dan doofde het meestal wel uit.

Tijdens de middelbare school tijd ontmoette ik de vrouw, toen nog het pubermeisje, die het heeft gewonnen van Betsy en Elly. Ik heb haar nooit gevraagd of ze met me wilde lopen. Maar het kwam er wel van. En hoe! Wij lopen al 45 jaar met elkaar. Nog sterker. Tegenwoordig lopen we ook letterlijk met elkaar. Steeds meer. Sinds eind januari dit jaar werken we naar een lopend hoogtepunt.
Straks in Nijmegen gaan wij de vierdaagse lopen, onze eerste, maar wel meteen de honderdste.

Misschien moet ik haar vlak voor de start op 19 juli het eindelijk maar eens officieel vragen: ‘Wil je Met Me Lopen?’

===

Meer wandelavonturen op www.wandelgangers.nl